Pages

Pages - Menu

Sunday, December 20, 2009

مندي الدجاج


السلام عليكم




اديني ماتأخرتش المرة ديه اهه الحمد لله

ربنا مايجيب تأخير تاني





انهردة ان شاء الله هنتكلم عن مندي الفراخ اللي في الفرن




عارفة ان في ناس كتير بتعرف تعمله بس في الفرن ديه اللي حلوة





انا عن نفسي بموووت في المندي

ياسلام لو مندي لحم

تبقي احلي حاجة





نبدأ بأه بسم الله



مندي الفراخ



تتبيلة الفراخ

فرخة لا تزيد عن 1 و نصف كيلو

بصلة وسط مبشورة

جزراية وسط مبشورة

فلفل رومي اخضر مبشور

ملح و فلفل

كمون
(حبة صغننين نصف ملعقة صغيرة مثلا)

نصف ملعقة قرفة
(يمكن الاستغناء عنها للي مش بيحبوا يتبلوا بيها)

عصير ليمونة

نصف ملعقة كاري

ملعقة كبيرة كسبرة ناشفة مطحونة ناعم

في الخلاط نضرب
(ورقتين لورى+2 حبهان+2 فص ثوم+نصف ليمونة ناشفة(لومي)





للأرز

2 كوب ارز بسمتي

نصف عود قرفة خشب

ليمونة ناشفة
(لومي)

ملعقة كركم او زعفران لو متاح

2 ورق لوري

2 حبهان

2 قرنقل
سمن او زيت ذرة

بصلة مبشورة متوسطة

مكعب مرقة دجاج
(يمكن الاستغناء عنه في حاله استخدام شربة)

لو استخدمنا شربة يبقي نحط 2 كوب



ندخل علي الطريقة بأه

نتبل الفراخ الاول

مش محتاجة وقت في التتبيل خالص

نغسل الفراخ الاول بالماء و الدقيق و الملح و عصير ليمونة

و بعدين ندعكها كويس بالملح و الفلفل في العظم

و نقطعها نصفين او اربع ارباع

و بعدين نشرطها بالسكين كده


و تتبيلها بالتتبيلة بتاعتها اللي قلنا عليها في الاول

في العظم و بين الجلد و اللحم و في الفتحات اللي شرطناها بالسكين

و نركن الفراخ علي جنب لحد ما نجهز الأرز





في الصينية اللي هتعملي فيها الارز او في حلة عادية

نحط شوية سمن او زيت علي حسب الرغبة


و نحط فيها البهارات بتاعتنا

القرفة الخشب و ورق اللورى و الحبهان و نقلب كويس لحد ما ريحتهم تتطلع
(الصورة ديه مش بتاعتي علي فكرة)


و بعدين نحط البصلة المبشورة و عليها ملح و فلفل خفيف و تقلبي لحد ما تبدأ تذبل

و بعدين تحطي عليها ملعقة الكركم
او ملعقة صغيرة زعفران مذوبين في قليل من الماء


و تقلبي كويس

و تحطي الارز و تقلبي لحد ما يبدأ الارز يتحمر

و بعدين تحطي 2 كوب شربة
او مكعب مرقة الدجاج+2 كوب ماء

(لكل كوب ارز كوب ماء او شربة)



نجهز بأه المندي علشان يدخل الفرن

و تحطي الارز في صينية عادية او صينية بايركس

و تغطي الصينية بالورق الفويل

و تخرمي الفويل بطرف سكين صغير بالشكل ده
علشان التتبيلة بتاعة الفراخ و هي بتستوي تنزل علي الرز و تديله النكهة

و ترصي الفراخ فوق الورق الفويل

و بعدين تغطي تاني الصينية و عليها الفراخ كلها مع بعض


كده


و سيبيها في فرن تكوني مسخناه من 10 دقائق علي درجة حرارة عالية (250) لمدة ساعة

ولا تقلقي الرز مش هيلزق ولا هينشف

هيعمل بس طبقة ملونة شوي في القعر بس مش هيتحرق ولا هيلزق



انا قلت درجة حرارة عالية علشان الرز ما يعجنش





و بعد ما الفراخ تستوي ننظفها من التتبيلة اللي عليها و نديها لون تحت الشواية

و ممكن تحطي بعد كده معاها فحماية مولعة علشان تاخد طعم الشواء



و بعد كده شيلي الفويل الي عليه الفراخ و اغرفي الارز في سرفيس و عليه الفراخ

ممكن تحطي علي الارز لوز محمر و زبيب

بيدي طعم حلو



اهم حاجة ماتملحوش الارز اوي علشان هينزل عليه تتبيلة الفراخ بالملح اللي فيها



بس كده خلاص بالهنا و الشفاء


و ده طبق ادو



Saturday, December 5, 2009

قرع عسلي بالبشاميل


السلام عليكم و رحمة الله و بركاته







كل سنة و انت طيبين و بخير دايماً يا رب






طبعا انا عارفة ان في ناس هتحدفني بالطوب علشان الغيبة الطويييييييلة ديه


بس الآنسة لينة مش مدياني أي فرصة اختلي بها بنفسي










و من منبري هذا اقول لكل واحدة هتتجنن علي الجواز اعقلي يا حبيبتي و استمتعي بدورك كإبنة


طلباتك مجابة و اللي نفسك فيه يجي لحد عنك بس انت تؤمري


تنامي وقت مانت عايزة و تقومي وقت ما تحبي


و أول ما تحسي بشوية تعب صغننين بابا و ماما مايجيلهمش نوم الا لما ترتاحي و ترجعي تبتسمي من تاني










علشان هيجيلك يوم اللأوبشنز ديه كلها هتختفي و تكون غير متاحة بتاتاً


و تبقي قايدة صوابعك العشرين شمع و برضه مش عاجب


و يقولك زوجك المصون


"عمرك ماهتوردي علي جنة"


(يعني عمرك ما هتعتبيها)
مهما عملتي


لا يتحسبلك تربية الولاد و لا المزاكرة و شد الشعر ولا السهر طول الليل مع الانسة خفاش اللي لسة مولودة


و طبعا من الفجر لازم تتنطري من السرير تعملي سندويتشات للأستاذ اللي بيروح المدرسة


و بعده بساعة تحضري حاجات الاستاذ الكبير برضه ..اشمعني يعني


(دانت الاول يا حبوبي طبعاً)


و ساعة كمان تصحالي القردة اللي اسمها روداينا و علي حظي العسر جت الفلونزا الخنازير مش عارفة اطرقها لأي حضانة


باباها خايف عليها


عايزة تاكل و تتشطف و تلاقي حد تكلمه و تلعب معاه






و لسة الشغل و مواله














انا فين بأه






تهت و الحمد لله










يا ريت اللي يلاقيني يبقي يبلغني ضروري


علشان انا وحشتني اوييي














معلش بأه المقدمة الطويلة ديه


جات فيكم بأه










ايه رأيكم انهردة نعمل القرع العسلي






انا كنت قلت عليه من كام شهر كدة


فاكرين


؟؟






نبدأ بأه علشان رغينا كتير






الأول أحب أقولكم إن القرع العسلي الناس اللي شفتهم ما اتفقوش علي حبهم ليه


يإما بيحبوه جداااا أو بيكرهوه موووووت






مش عارفة ليه






بس أهه اللي حصل






بس انا عن نفسي


بمووووووووت فيه










المقادير


1 كيلو قرع عسلي


نصف كيلو سكر


فانيليا


لبن


3 ملاعق كبيرة سمن


(يكون بلدي طبعاً)


3 ملاعق كبيرة دقيق


كوب لبن


مكسرات محمصة


جوز هند مبشور


قرفة مطحونة







الطريقة






الأول بنقطع القرع العسلي شرائح كده










و بعدين نقطعه مكعبات كده







و نحطه في حلة على النار و عليه السكر


و نهدي النار عليهم خااالص بدون أي اضافات


و نغطي الحلة كويس







هنلاقي بعد كده القرع نزل ماية و السكر ذاب فيه


و كمان القرع هيكون استوي


بس مانسيبهوش لحد ما يتهري اوي


نحاول نحافظ عليه مكعبات علي اد ما نقدر






و نحطه في مصفي علشان نفصل العصير اللي نزل عن القرع







و بعدين نعمل الباشاميل






نحط السمن علي النار و لما يسخن نحط الدقيق و نقلب لحد ما يبدأ ياخد لون ذهبي فاااتح و بعدين نحط 2 كوب من العصير اللي نزل من القرع و نقلب بسرعة كويس علشان ما يكلكعش و بعدين نحط كوب اللبن و عليه الفانيليا و نفضل نقلب لحد ما يغلظ قوامه و يكون زي قوام الباشاميل






و كده الباشاميل خلص








طيب اللي عاملة رجيم و مش عايزة سمن و دقيق محمر و الحاجات ديه تعمل ايه


؟؟






مافيش مشكلة


حطي كوبايتين العصير علي كوب اللبن بالفانيليا علي الدقيق في الخلاط


و اضرب يا معلم لحد التجانس التام






و بعدين حطيهم علي النار لحد ما يغلظ القوام و كده نكون برضه عملنا بشاميل






و مافيش حد احسن من حد










ندخل بأه علي صينية القرع شخصياً






نجيب الصينية


(تكون صينية وسط)






و ندهنها سمن او زيت زي ما تحبو


بس انا بعمل كل حاجة بالسمن البلدي






و بعدين نجيب البقسماط اللي بنعمل بيه البفتيك و نبطن بيه الصينية


(يعني نرش رشة في الصينية علي السمن او الزيت لحد ما يغطي كل اطراف الصينية و قعرها كمان)






و نحط نصف القرع العسلي اللي عملناه من غير ما نهرس بأه و لا حاجة


(في ناس بتحب القرع يكون مهروس او مضروب )






و نحط الكسرات المحمصة و جوز الهند المبشور
(اللي بيعملوا رجيم بأه المكسرات مافيش بتاتاً)

و نحط الطبقة التانية باقي القرع العسلي كله


و نحط علي الوش الباشاميل اللي عملناه
و في الاخر بأه علي الوش نرش رشة قرفة تدي لون و ريحة جنااان





علي فكرة في ناس بتحط نصف كمية الباشاميل تحت خالص قبل القرع في الصينية و النصف الباقي علي الوش


(ممكن تعملي كده عادي)






بس اللي بقوله ده هو اللي انا بعمله بالضبط و انتم ليكو حرية الاختيار مين فوق و مين تحت











بس كده خلاص خلصنا






نحط الصينية في الفرن بأه لحد ما جنابها و وشها يحمر


علي درجة حرارة متوسطة







و تطلع بأه و بالهنا و الشفا

Sunday, August 9, 2009

العيش البوري

كنت ناوية اكتب طريقة صينية القرع العسلي

بس ام عمر طلبت عيش بوري و ده ماينفعش بالكلام بس

لازم صور

اصل انا ما استمخش بالوصفة غير لما اشوفها كلها علي بعض

مش اقعد اتخيل





العيش البوري هو عيش هندي معروف

و في بيتعمل بالبهارات و فيه من غير أي بهارات يادوب ملح بس





المقادير::

1 و 1/2 كوب دقيق

1 و 1/2 ملعقة صغيرة بيكنج باودر
(شييف اسامة ما استخدمهوش في وصفته بس انا لقيته بيهبط لما يخرج من الزيت و انا عايزاه يفضل منتفخ فترة اطول)
كوب لبن رايب

(مش هنستخدمها كلها)

علي فكرة معظم طرق البوري بيستخدموا ماية مش لبن رايب

بس انا بحترم أي وصفة فيها لبن او مشتقاته علشان القيمة الغذائية و صدقوني بتفرق في الطعم كتييير

نصف ملعقة صغيرة حبة البركة

نصف ملعقة صغيرة كمون ممكن حصي و ممكن مطحون

(علي حسب الرغبة)

رشة ملح
و زيت غزير للتحمير



الطريقة::

بنحط المقادير كلها علي بعض و نحط شوية من اللبن الرايب و نعجن كويس اوي و نزود لحد ما يكون عندنا عجينة ناعمة و طرية

و نسيب العجين يستريح 10 دقائق

(مش اكتر)


و بعدين نقسم العجين لكور صغيرة في حدود انش للكورة
و نفرد الكور ديه بالنشابة لسمك 2 مللي تقريبا علي شكل قرص او أي شكل تاني تحبيه

(رفيعة يعني بس مش اوي)

انا ساعات بعمله رفيع و ساعات بحب اتخنه شوي



و بعدين نحمرها في طاسة فيها زيت غزير

كل رغيف لوحده

ولما تطفو على الزيت نحط من الزيت السخن  علييها من فوق علشان تعلى من الجنب التاني






و هو هينتفخ لوحده و يكون بالشكل ده

و بمجرد ما يخرج من الزيت نحطه علي ورق ماص علشان الزيت


و في اقتراح صغنن

 

 بمجرد ما يطلع من الزيت نحط عليه رشة دقة

طبعا كلنا عارفين الدقة ديه ايه

ملح و فلفل و كمون و شطة

و ممكن زعتر لبناني يغني عن الدقة ديه

او دقة المدينة





و يستحسن يتاكل اول بأول علشان لما بيبات بيكون طعمة مش حلو و بينشف و يهبط

فيستحسن يكون طاااازة



و اديكووا شوفتوا مابياخدش وقت خااالص



يالا بالهنا و الشفا يا ام عمر

انا عايزة اربع ارغفة لي انا و العائلة الكريمة

Sunday, August 2, 2009

طريقة مامتي في عمل القلب

القلب ده مش ممكن اكله الا من ايد مامتي حبيبتي



كل ما ادوقه عند حد الاقي فيه ريحة زفارة مش عارف ليه



لسة ماما عاملاهولي مخصوص يوم الجمعة اللي فاتت لما كنا عندها



و الطعم لسة مأثر فيا





الطريقة سهلة جداااا لدرجة انكم مش هتصدقوا



المقادير



قلب و يقطع مكعبات كبيرة

(بتلو بأه و لا أي حاجة)

هتفرق بس في مدة التسوية



بصلة متوسطة

مقطعة مكعبات صغيرة اوي



طماطم متوسطة

مقطعة مكعبات



ملح و فلفل





ندخل علي الطريقة بأه



نحط القلب في حلة و نقطع عليه البصل المكعبات و نحط الملح و الفلفل و نقطع عليهم الطماطم



و نقلب كويس بحيث التتبيلة ديه تدخل في كل حتة في القلب



و نحط عليه ملعقة سمن بلدي كبيرة و نحطه علي النار

و نغطيه

و كل فترة نقلب



بعد ثلث ساعة مثلا هنلاقي القلب استوي و التتبيلة ديه عملت صوص تححححححفة

اغرفيه في طبق بايركس علشان الجمال ده كله يبان





و بالهناء و الشفاء



Wednesday, July 29, 2009

مسقعة مصري

ديه غير المسقعة الشامي اللي باللحم المفروم و الصنوبر و الحركات ديه

لان ديه نوع من المقبلات

زي البابا غنوج و الطحينة و كده

مش اكلة اساسية يعني





المهم



المقادير:



ربع كيلو باذنجان رومي

ربع كيلو فلفل اخضر

ربع كيلو بطاطس

راس ثوم كبيييرة

نصف كوب كبير خل

3 طماطم حمراء كبيرة

زيت للتحمير و لعمل صوص الطماطم







الطريقة



نقطع الباذنجان زي ماتحبي مكعبات كبيرة ماشي او حلقات او انصاف حلقات مافيش مشكلة

و نحمره في الزيت لحد ما يستوي

و نرش عليه ملح بكمون لما يطلع من الزيت و نركنه علي جنب



و الفلفل الاخضر نشقه نصفين علشان مايفرقعش اثناء التحمير

و نحمره برضه و لما يطلع نحط عليه ملح بالكمون و نركنه



و البطاطس نقطعها مكعبات و نحمرها

و نرش عليها ملح بالكمون و نركنها علي جنب





في اثناء تحمير الحاجات ديه كلها نحضر صوص الطماطم

نهرس الثوم ناعم و عليه ملح و فلفل

و نحضر حلة صغيرة فيها شوية زيت سخن علي قد الثوم

ياريت مانكترش الزيت علشان ماننساش ان الباذنجان و الباطاطس فيهم زيت مكان التحمير

و نشوح الثوم و لما لونه يبدأ يتغير نحط عليه الخل

و لما الخل يغلي نحط علي عصير ال3 طماطمات اللي قلنا عليهم

لو الفلفل بتاعك مش حامي ممكن تحطي ملعقة شطة

بتدي طعم تاني لو مشطشطة

و نسيب الخليط ده كله علي النار لحد ما الصلصة تتقل خااالص

و مايكونش فيها ماية





في طبق بايركس او صينية نحط الباذنجان و نقطعه بإدينا صغير خالص

و عليه الفلفل برضه نقطعه صغير بإدينا

و عليهم البطاطس برصه نهرسها بإدينا



لو عايزة تهرسي الحاجات ديه كلها بالشوكة مافيش مشكلة بس احنا مش عايزين نهرسهم خالص



و بعدين تجيبي صوص الطماطم و تحطيه علي الحاجات اللي قطعناها صغير ديه و تقلبي كويس

بحيث تتجانس كل حاجة مع بعض



(بس طبعا مش هتطلع بكمية الزيت ديه)

و كده خلاص خلصنا بالهنا و الشفا





في افتكاسة حلوة لو عايزة تعملي الاكلة ديه مع مأكولات بحرية



انك تحمري مع الحاجات ديه كاليماري او سبيط و جمبري و يقطع مكعبات كبيرة و بعدين تخلطيه مع الحاجات في الاخر زي ما عملنا

بكون طعمه تحححححفة

(يستحسن ماتحطيش سمك علشان مايتهريش)

و ده شكلها


بس طبعا صوص الطماطم بيكون اقل


و بألف هنا و شفا