ديه غير المسقعة الشامي اللي باللحم المفروم و الصنوبر و الحركات ديه
لان ديه نوع من المقبلات
زي البابا غنوج و الطحينة و كده
مش اكلة اساسية يعني
المهم
المقادير:
ربع كيلو باذنجان رومي
ربع كيلو فلفل اخضر
ربع كيلو بطاطس
راس ثوم كبيييرة
نصف كوب كبير خل
3 طماطم حمراء كبيرة
زيت للتحمير و لعمل صوص الطماطم
الطريقة
نقطع الباذنجان زي ماتحبي مكعبات كبيرة ماشي او حلقات او انصاف حلقات مافيش مشكلة
و نحمره في الزيت لحد ما يستوي
و نرش عليه ملح بكمون لما يطلع من الزيت و نركنه علي جنب
و الفلفل الاخضر نشقه نصفين علشان مايفرقعش اثناء التحمير
و نحمره برضه و لما يطلع نحط عليه ملح بالكمون و نركنه
و البطاطس نقطعها مكعبات و نحمرها
و نرش عليها ملح بالكمون و نركنها علي جنب
في اثناء تحمير الحاجات ديه كلها نحضر صوص الطماطم
نهرس الثوم ناعم و عليه ملح و فلفل
و نحضر حلة صغيرة فيها شوية زيت سخن علي قد الثوم
ياريت مانكترش الزيت علشان ماننساش ان الباذنجان و الباطاطس فيهم زيت مكان التحمير
و نشوح الثوم و لما لونه يبدأ يتغير نحط عليه الخل
و لما الخل يغلي نحط علي عصير ال3 طماطمات اللي قلنا عليهم
لو الفلفل بتاعك مش حامي ممكن تحطي ملعقة شطة
بتدي طعم تاني لو مشطشطة
و نسيب الخليط ده كله علي النار لحد ما الصلصة تتقل خااالص
و مايكونش فيها ماية
في طبق بايركس او صينية نحط الباذنجان و نقطعه بإدينا صغير خالص
و عليه الفلفل برضه نقطعه صغير بإدينا
و عليهم البطاطس برصه نهرسها بإدينا
لو عايزة تهرسي الحاجات ديه كلها بالشوكة مافيش مشكلة بس احنا مش عايزين نهرسهم خالص
و بعدين تجيبي صوص الطماطم و تحطيه علي الحاجات اللي قطعناها صغير ديه و تقلبي كويس
بحيث تتجانس كل حاجة مع بعض
(بس طبعا مش هتطلع بكمية الزيت ديه)
و كده خلاص خلصنا بالهنا و الشفا
في افتكاسة حلوة لو عايزة تعملي الاكلة ديه مع مأكولات بحرية
انك تحمري مع الحاجات ديه كاليماري او سبيط و جمبري و يقطع مكعبات كبيرة و بعدين تخلطيه مع الحاجات في الاخر زي ما عملنا
بكون طعمه تحححححفة
(يستحسن ماتحطيش سمك علشان مايتهريش)
و ده شكلها
بس طبعا صوص الطماطم بيكون اقل
و بألف هنا و شفا
تصدقى كنت لسة بفكر أكتب طريقتها ،:) سبقتينى
ReplyDeleteتسلم إيديكى
هاجرب بقى بالسى فود
المسقعة تحفة
ReplyDeleteاول مرة اعملها من ساعة ما اتجوزت كانت اول امبارح
مع ان ماما و تيتا بيعملوها علي طول
بس كنت بكسل بأه
انا فاكرة ان محدش يعرفها غيرنا
اصل كل ما حد يقول انه عامل مسقعة يقول باللحم المفروم
فرحتيني و الله لما قلتي انك عارفاها
جربي اللي بالسي فود و قوليلي:)
بنت خالى بتقول عليها المسقعة الكدابة علشان مايحصلش لبس
ReplyDelete:))))
الشيفة موني
ReplyDeleteالسلام عليكم
هل يمكن استبدال التحمير بالزيت بالشي مثلا أو أي (افتكاسة) أخرى.
بارك الله فيك
انا متابعة مدونتك من زمان
ReplyDeleteجميلة جدا حقيقى
وعرفت كل بنات العيلة عليها
حتى ماما اللى مالهاش فى النت خالص
ظبطتها فى مرة جايبة ورقة وقلم وبتنقل من المدونة
وكل شوية تقول لى ادخلى على النت هاتى لنا اكلة جديدة
بس النهارده انا راجعة من الشغل تعانة جدا ومش قادرة اعمل اكل
حسيت انى بحقد على المسقعة دى ببص للطبق عايزة اكله حسيت انه قدامى
بجد ربنا يكرمك
ازززيك ياحبيبتي
ReplyDeleteوحشتيني ان شاء الله تكوني بالف خير
انا بحب المسقعة جداااا
وبعملها باللحمة المفروومة لكن طريقتك جديدة وعجبتني
ومفيهاش حاجة غلط يعني اكييد هتكون لذيذة:)
بس مش عارفة ايه لازمة الكمون دا الي كل شوية ترشيه انا مش بحب الكمون ومش بحطه
الا عالاسماك والاكلات الي عاوزة كمون مش بحط على اي حاجة كدا :]
تسللللللللم ايدك ياقمر
دمتي بالف خير
ازيك يا موني
ReplyDeleteوحشتيني
مختفية فين كل ده؟
تصدقي يا موني لو حد يقول لي عازمك على مسقعة وألاقي فيها لحمة مفرومة أو مشهيصني وحاطط صنيبر
يالهويييييييييييييييي
اجطعه جطيع
ايون انا بحبها كده مصري شحط محط
عيب المسقعة الوحيد الصغنن يوم صيفي حار واقف اقلي فيه انا كل الحاجات دي لحد ما نفسي تتسد ومأكلهاش غير تاني يوم ومن التلاجة واحرم الشعب منها
Shimaa Gamal
ReplyDeleteلا يا جميل ديه اسمها مسقعة مصري.
انما اللي بالاضافات ولا شرايح مرصوصة و فيها لحم مفروم او عليها بشاميل ديه بأه اسمها مسقعة شامي
صححيلها المعلومة بأه:)
Abu ShoSho
ReplyDeleteو عليكم السلام و رحمة الله و بركاته
هو انا مجربتش بصراحة..بس اعرف ان الباذنجان ممكن تتحط في صينية مدهونة زيت في الفرن و لما الوجه اللي تحت يحمر تقلب علي الوجه الاخر
و هو ده بس اللي بيشرب زيت اما باقي المكونات مش بترب كمية زيت كبيرة
بس انا معملتهاش قبل كده
ممكن تجرب في كمية صغيرة
و ربنا يسرلك الحال
لقد خلقنا الله احرارا
ReplyDeleteجزاك الله خيرا
ربنا يكرمك رفعتي روحي المعنوية لفووووووووووووق
:)
و سلميلي علي ماما
و خليها تعلمنا شوي من الاكلات المتينة بتاعة الامهات
في شوية اكلات مابقدرش ادوقها الا من ايد ماما
مع انها برضه بتدخل تاخد وصفات من عندي
بس في حجات محفورة في الذاكرة
:)
طيب لو ساكنة جنبي كنت جيت لحد عندك و جبتلك كل اللي انت عايزاه
مسقعة و غيره و غيره
تحت امرك يا ستي في اي وقت
:)
نـــوارة
ReplyDeleteربنا يكرمك يا جميل
طبعا المسقعة الليباللحم المفروم انت اكيد استاذة فيها
لان انتوا الاصل في عمايلها
انما ديه مسقعة مصري ابا عن جد
:)
جربها و هتعجبك
و كمان الويكة الصعيدي اللي في البوست اللي قبلها برضه هتعجبك ان شاء الله
و منشئها الصعيد عندنا في مصر
مش كتير مصريين يعرفوها
:)
ستيته حسب الله الحمش
ReplyDeleteوحشاني و الله يا جميل جدا جدا
بحاول اتابع بس خلاص مابقتش بستحمل قعدة الكمبيوتر
ربنا ييسر الحال
و بالنسبة للمسقعة
اعمليها الصبح بدري
علشان الحر
و علشان علي ما يجي معاد الغدا تكوني جوعتي و نسيتي التعب
:)
و جربي الويكة
في البوست اللي فات
ديه بأه مصرية صعيدية شحط محط و خفيفة اوي في الصيف
و مابتاخدش وقت خااالص
موني وحشانا خالص ايه الغيبة الطوياة دي
ReplyDeleteأنا و الله نفسي أتعلم كل الاكل المصري بس أنا مأجل التجارب دي لغايت ميبرد الجو الحر الخنقة ده و نرجع من السفر
مرسي جدا على الطريقة الحلوة الخفيفة دي