السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
عملت من يومين اكلة
كانت روووعة
تامر و ماما و اخواتي اكلوا منها و عجبتهم جدا
الحمد لله رب العالمين
وما توفيقي الا بالله رب العالمين
عملت الجمبري اللي بالخلطة اللي قلتلكم عليه قبل كدهبس هنا حطيته في طبق
كان شكله كده احسن
و اهه تغيير
اما الاصناف التانية فكنت اول مرة اعملها في حياتي
كنت احب اكلهم بره انما ما اجازفش و اعملهم في البيت
عملت شوربة فواكه البحر
كنت بخاف اعملها علشان بخاف تطلع زفرة
اللي فوق ديه لونها احمر علشان فيها عصير طماطم انما اللي اكلتها بره سواء في البرج او في عروسة البحر ده كان شكلها
و ديه اللي انا عملتها
ده شكلها تاني يوم
معرفتش اصورها اول يوم من الزحمة
و عملت طبعا ارز بفواكه البحر
و عملت جندوفلي بالخلطة
ده نوع من المقبلات
كنت اكلته في محل عروسة البحر في اسكندرية
و كنت بروح مخصوص هناك اطلب ده بالذات
المرة ديه هقول علي شربة فواكه البحرو في الاخر اقول علي طريقة الرز بفواكه البحر علشان هم مرتبطين ببعض
و المرة الجاية ان شاء الله انزل طريقة الجندوفلي اللي بالخلطة
بسم الله نبدأ
*شوربة فواكه البحر*
الكيمة اللي هقولكم عليها اكل منها 4 اشخاص بالغين و 3 اطفال
و اتبقي منها لتاني يوم كمية تكفي غذاء
طبعا كان في غيرها صينية الجمبري
و رز بفواكه البحر
بس بصراحة ديه اللي كلنا منها اكتر حاجة
1/4 كيلو سبيط(كاليماري)
(تقولي للسماك يتنظفه و يقطعه للشربه)
(او تقطعيه انت بس مكعبات كبيرة علشان ماتعمليش عملتي و بعدين تدوري عليه بمكرسكوب في الشربة بعد كده)
1/4 كيلو سمك فيليه
(لازم يكون سمك جامد علشان مايتهيريش في الشربة)
(انا جبت قشربياض)
(و قطعته مكعبات كبيرة)
(السبيط و الجمبري لان دول اكثر حاجة زفرة انا حطيتهم في ماية فيها شوية دقيق و ملح و ليمونتين كبار لمدة عشر دقائق مش اكتر)
1/4 كيلو كابوريا
(عملو 2 كبار و واحدة صغيرة)
(حطيتها في شوية ماية علشان لو في حاجة متعلقة بيها او فيها رمل و انا مش واخدة بالي)
(كان ريحتها بحر .. جمييلة فكرتني بالمصيف)
1/4 جمبري وسط مقشر
(انا كنت ناوية اجيب الصغير بس مالقيتش غير ده)
(بس حمدت ربنااني جبت ده لان الجمبري المقشر بيصغر خالص)
(ده برضه حطيته في طبق في ماية بس و سيبته شوي علشان لو في قشر من بواقي التنظيف او أي شوائب اخري تطفوا علي وش الماية و كده نقدر نشيلها بسهولة)
1/4 كيلو جندوفلي
(بلح البحر)
هو بيتباع بالشبكة هنا و الشبكة تقريبا كيلو فأنا عملت ربعها و الباقي تبلته كطبق جانبي
(مقبلات)
(الجزء اللي هنعمل بيه الشربة بس نحطه في طبق فيه ماية من الحنفية و نسيبه ساعتين علشان يفتح لوحده)
و نعمل الخلطة ديه و نركنها علي جنب
نصف حزمة كرفس+2جزر وسط مبشور+3 او 5 فصوص ثوم(اصل انا بحب الوتر)+ملح+فلفل+كمون+2 طماطم كبير+2 قرن فلفل اخضر(رومي)لو عايزه حامي انت حرة
الخلطة ديه نحطها في الكبة كله يتفرم مع بعضه
بس مش يبقي عصير لا هيكون مقطع ناعم و متجانس مع بعضه
نركن الخطة ديه بأه لحد ما اقولكم عليها
اتفقنا
نبدأ بأه في الطريقة
نجيب بصلة وسط و نبشرها و نحطها في حلة علي النار مع شوية زيت و عليها شوية ملح و فلفل و كمون
يادوب البصلة تبدأ تذبل نحط فواكه البحر الاجمد فالاقل و هكذا
يعني نحط السبيط المقطع و تقلب 3 دقائق
و نحط الكابوريا و الارجل بتاعتها و نقلب برضه 3 دقائق
(الكابوريا تكون مقسومة بالسكين نصفين بالطول و مقطعة الارجل)
و بعدين الأقل تسوية اللي هو الجندوفلي و برضه 3 دقائق و نقلب
و الجمبري المقشر برررضه 3 دقائق
و اخيراً السمك
و نقلب كويس وبسرررعة
نحط الخلطة بتاعتنا اللي عملناها في الاول و نشيل منها ملعقتين كبار علي جنب
و نقلب الخلطة كويس مع فواكة البحر علشان تتجانس و تتغلغل كويس
و بعدين نزود الماية و نسيبها تغلي دقيقتين علشان نتاكد من تجانس الحاجة مع بعض
(كل ده علي نار عالية عااادي جدا)
و نحط ملعقتين الخلطة اللي كنا شايلينهم علي جنب و نقلب كويس و ندوق علشان نشوف لو محتاجة ملح تاني ولا حاجة
و بمجرد ما تغلي تاني نطفي عليها و بالهنا و الشفا
انا محطيتش دقيق لان الدنيا حر و الدقيق كان هيمسكها شوي و تفضل سخنة فترة طويلة
فطنشت موضوع الدقيق ده تماما و مافرقش في الطعم خالص
و مارضيتش اعملها بالكريمة لاني كنت عايزة ادوقه كده في الاول
فاللي عايز يحط دقيق اهلا وسهلا مافيش مشكلة
.....
طيب لو عايزة اعمل ارز بفواكه البحر
اشيل شوية من البحريات اللي استخدمناها في الشوربة
بس طبعا مخلية
يعني السبيط و الجمبري ماشي
و نخلِي الكابوريا و الجندوفلي من الاصداف بتاعتهم و نحطه معاهم
و في حلة نبشر بصلة صغيرة و عليها ملح و فلفل و كمون و نقلب لحد ما لون البصل يصل للون الذهبي الغامق
و نحط السبيط و نقلب 3 دقائق
و بعدين الجندوفلي و 3 دقائق تقليب
و بعد كده الجمبري و3 دقائق تقليب و اخيرا الكابوريا المخلية
خلينا الكابوريا اخر حاجة علشان بقت زي لحم السمك طرية
فاحنا مش عايزين نهريها
ماحطناش سمك ليييه؟
علشان السمك بيستوي بسرعة جدا و كده هيتهري في الارز اثناء التقليب
خلصنا تقليب خلاص
كده الحاجة ديه استوت خلاص..
لو عايزة فواكه البحر تكون مع الرز متقلبين مع بعض
يبقي حطي علي اللي عملناه ده نصف ملعقة كبيرة قرفة و قلبي كويس و بعدين زودي الماية بتاعة الرز
لو هنعمل مثلا 3 كوب ارز يبقي هنحتاج 3 كوب ماية
و لما الماية تغلي وطي النار خااالص لحد تمام تسوية الارز
بس انا بأ مش بحب كده
بحب الشكل بتاع المطاعم اللي بيجبولنا الرز و فوقه فواكه البحر
فبخلي اللي عملته فوق ده علي جنب
(فواكه البحر المخلية المتعصجة)
و في حلة تانية احط بصلة وسط مبشورة و عليها ملح و فلفل و كمون و اقلب لحد ما لون البصل يغمق خالص و يكون لونه بني
و احط عليه نصف ملعقة قرفة و اقلب كويس
وبعدين احط الرز اللي هنعمله و يكون مغسول طبعا
و اقلب كويس بحيث يتجانس الارز و البصل
و بعدين ازود مقدار الماية بتاعك العادي
و لما يستوي الرز
اجيب سلطانية غويطة واحط من تحت فواكه البحر اللي احنا راكنينها و اغرفها فوقها الارز
و بعدين اقلب الرز ده في طبق تاني
و هيطلع لنا الشكل اللي بيجيلنا في المطعم
ممكن نعمل الطريقتين مع بعض
بحيث يكون جوة الرز فواكه بحر
و فوقه كمان
:)
و بألف هنا و شفا
لولا اني لسة عاملة الاكلة ديه انا كان زاني عملتها تاني