السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
استكمالا لموضوع البوست اللي فات
فالنهردة ان شاء الله هنتكلم عن الجندوفلي
او
بلح البحر
او
البكلويز علي رأي الاسكندرنية
طبعا الجندوفلي بيستخدم في حاجات كتير
زي ما قلنا المرة اللي فاتت في شوربة فواكه البحر
و أرز فواكه البحر
و كمان طاجن مع الجمبري و السبيط
انا بعمله علي المكرونة بيكون روووووعة
المرة ديه هنعرف طريقة الجندوفلي بطريقة محل عروسة البحر اللي في اسكندرية
اللي راح اكل هناك
هيرفض الاكل في أي مكان تاني اقل منه
المهم
هو ده الجندوفلي
بس بتاعنا في في مصر لونة بيج
مش اسود زي بتاع اسيا كده
و اللحم اللي من جوة بيكون اقل
ندخل علي المقادير
1 كيلو جندوفلى أو أى نوع محار
ربع كوب زيت
3 ملاعق صغيره ملح
نصف ملعقه شطه حسب الطلب
حزمه كرفس و زيها بقدونس
7 فصوص ثوم
بصله صغيره
قرنان فلفل أخضر حامى او عادى حسب الطلب
جزرتين مبشروين
رشه كمون
رشه زعتر
رشه قرفة
ليمونة كبيرة
طريقه العمل :
في حلة فيها ماء على النار و عند الغليان تصبى الجندوفلى داخله و الإنتظار حوالى 10 - 15 دقيقه حتى تمام السلق
تمام السلق ده يعني الجندوفلي كله يفتح معاك
فى صينية كبيرة يتم عمل الخلطه المفتكسه بضربهم فى الكبه ( يادوب كبسه زر ) و بعدين نحط عليهم الزيت و نخلطهم جيدا و في الاخر اعصر عليهم الليمون و اقلب لاخر مرة
و بعد كده يوضع علي الجندوفلى بعد إنتقاء الحبايه المفتوحه فقط ... لأن حبايه الجندوفلى المغلقه ( لا أنصح بفتحها ) فيها رمله سوداء ( نتيجه زيت البترول الملقى فى المياه ) عدا رائحتها السيئة
و بعد الخلط الجيد بالمكونات تترك نصف ساعه لتتفاعل الخلطه بالجندوفلى
في عروسة البحر كانوا حطين الخلطة في الجندوفلي في كل واحدة علي حدى
زي الصورة اللي فوق
ييعني جندوفلياية جندوفلياية
و انا بصراحة مليش مرار
قلبته فوق الخلطة و تقليب محترم
و ركنته ساعة تقريبا في الثلاجة
(علي ما يوصل بأه لجوة)
و يقدم بعد ذلك
ولا انصح بأكله تاني يوم
لانه بيملح اوي
و بألف هنا
أي خدعة يا ديدي
في كمان طريقة لطاجن سبيط و جمبري و محار لو عايزة
علي فكرة
الطريقة ديه انا عرفتها من شيف شاطر جدا
مسمي نفسه سي هورس في منتدي ابناء مصر
تسلم الايادي بجد
ReplyDeleteانا بحبه جدااااا بس مكنتش اعرف اعمله
حبقى أجرب الطريقة بتاعتك ان شاء الله
السلام عليكم هو لو الجندوفلي مفتوح قبل القلي ارميه
Deleteآه يا قلبي
ReplyDeleteحاطالي صور حبيبي الجندوفلي وكمان بالخلطة
أنا ياختي عايشه في اسكندريه ماريا وهجيب الجندوفلي ده قريب بإذن الله واعمل خلطة حبيبتي موني
يسلموا إيديكي وعنيكي
وعلى فكرة البت ديدي مبسوطة خالص إنك كتبتيلها الطريقة
أصل ديدي تبقى بنت ابن عمتي وعرفتها بيكي ومن وقتها وهي مقيمه في مدونتك
أصلها مجنونة بالطبخ وأشغال الإبرة وأستاذة فيهم
أنا وديدي بنحبك في الله يا موني
و بعدين معاك يا قمر كل يوم كده تخلي اكلي ما يعجبنيش و اتمرد علي الاكل التقليدي و ظروف االامتحانات في البيت و الشغل الايا م دي مش سامحة بالابداع
ReplyDeleteصبرك علي بس لما الصيف يجي حبقي وراك صنف بصنف
تسلم ايدك
انا فوت ليكي امبارح وقلت متعرفش هي عملت في قلبي ايه وانا متشحتفة على اكلة سمك اسكندراني
ReplyDeleteلكن تجيبي لي البكلويز عيني عينك وتدخل مصرية تغيظني وتقول انا اسكندرانية وها اعمله
عاااااااااااااااااااااااااااااااااااا
عااااااااااااااااااااااااااااااااا
ها اسيبك للأيام وهي تعلمك
مصرية منصحكيش خالص تاكليه من غيري
صدقيني ها تندمي
ها اكري عليكي قطاع طرق
ومحدش يقول لي هاتي من القاهرة واعملي
اللي زيي بورسعيدي ميعرفش ياكل الحاجات دي الا من الطوالة اللي خارجة من البحر
عااااااااااااااااااااااااااااا
تسلمي يا قمر أنا زي مقلتلك بموت في السمك بكل أنواعو و انت ماشاء الله شغلك حلو جدا
ReplyDeleteيسلمو اديكي يا قمر
بنت مصر
ReplyDeleteالله يسلمك يا جميل
خلاص مستنية النتايج بأه
ELMASRYA - MRS WRITER
ReplyDeleteاحبكم الله الذي احببتوني فيه
و جمعنا تحت ظل عرشه يوم لا ظل الا ظله
يابختك باسكندرية و الله يا مصرية
البحر و النوة بتاعة الشتا
و الاكل الطازة
تصدقي انا كمان مجنوة ابره و اشغال يدوية
بس ماليش في الخياطة
سلميلي علي ديدي و قوليلها اي خدعة
:)
أم أحمد المصرية
ReplyDeleteولا تزعلي يا قمر
نظرا لظروف الامتحانات
و ان انا فاضية ولا عندي امتحانات ولاااا اييييي حاجة
(انا مش بغيظك ولا حاجة يعني)
:)
فممكن اعملك اللي نفسك فيه و اجيبه لحد عندك يا جميل
بس انت اؤمر
:)
و بعدين الوقت ده انسب وقت نبدع فيه في الفسفور
علشان الامتحانات
و الذكاء اللي بينتج من اكل الفسفور
احنا عايزين اللاولاد مخهم ينور
ستيته حسب الله الحمش
ReplyDeleteيا سوتيتة انا تحت امرك يا قمر
اجيبلك البكلويز الاسكندراني لحد عندك يا جميل
بس في مشكلة
ان دلؤتي فعلا مافيش بكلويز في اسكندريةولا كابوريا
السماك هو الي اللي كده
الحاجة ديه كانت عنده في الفريزر
و بعدين في مشكلة كمان
البكلويز الفريش بيقعد يطلع لسانه و يرش ماية
طيب ده هيجيلي قلب اطبخه ازاي بس
بصراحة لا يمكن قلبي يطاوعني
فانا عن نفسي بحمد ربنا ان انا اشتريته و هو في الفريزر
و الا كان هيصعب علي و احطه في حوض السمك
دا ماما عايزاني اشتريلها من جنبي سمك بلطي
و في سوق الزيتون
السمك البلطي بيتباع صاحي
بيكونوا حطينه في بانيو كبير و بيقعد يتنطط
طيب انا اجيبه ازاي ده بس
بالتنطيط ده
نصيحة لو عايزة سمك طاااازة
في سوق الزيتون (اللي في شارع سليم)السمك فريش يوم الاحد و الجمعة
بس روحي الصبح و الحاجة لسة نازلة
هتاكلي احلي اكل
بس هم حراقين شوي في الاسعار
غير بره يعني
في موسم البكلويز هتشوفيه و هو صاحي و بيرش ماية
و كل حاجة تانية ممكن تكون صاحية
بتشوفيها رأي العين
و مش هتحتاجي سفر ولا حاجة
نكهة مغربية
ReplyDeleteربنا يكرمك يا جميل
انازي ما قلت قبل كده ماليش في الاسماك
بس لي في باقي البحريات
بالهنا و الشفا يا قمر
صباحك سكر ياقمر
ReplyDeleteبقى أغيب عنك كام يوم ألاقيكي عامله ضرب نار اقول ايه بس تسلم اديكي ياقمر ويخليكي لينا يارب
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
ReplyDeleteازيك يا موني
ايه يا ستو انا الاكلات اللي تقطع القلب دي
انت بقالك فتره مجريا ريقنا علي اكلات السمك اللي انا باموت فيها
الجندوفلي ده في بورسعيد ومدن القناه اسمه بكلويز باموت فيه
هو عموما اي حاجه من البحر انا ماقولش لأ
بس تصدقي يا مونمون اننا لما بنروح اسكندرية برضو مش بناكل الا عند عروس البحر
هو كويس جدا بالنسبه لقدوره انا كلت هناك مره ماعجبنيش خالص
بس لعلمك الاسكندرانيه بيقولوا انه مش اد كده وقالولي علي اسامي مطاعم تانيه في كذا حت منها حته اسمها كفر عبده ومطعم تاني في ابو قير علي البحر بس نسيتهم
عموما بالنسبه لي اكلة سمك محترمه من اللي قلبك يحبها وفيها كل ماتشتهيه الانفس وكمان بنص تمن اسكندريه معنها مطعم الكاستن في بورسعيد وهي بورسعيد عموما احسن من اسكندريه في كل الاسماك
جربي تروحي هناك مره عمرك ما هاتستطعمي سمك في اي حته الا بورسعيد
سلام يا قمر امووووووووووه
tota
ReplyDeleteازيك يا جميل
بحاول بس اعوض الايام اللي كون فيها مش قادرة اقعد علي الكمبيوتر
و الايام التانية اللي مافيهاش الهام
:)
طمنيني عليكي يا قمر
خمسة فضفضة
ReplyDeleteانا بعشق البكلويز ده(علي رأي السواحلية)كنت بقرف منه زمان
طبعا اكيد ماكنتش لسه دوقته
بس لما دوقته ماقدرتش استغني عنه
الاسكندرنية بيحبوا قدورة اوي
مع اني لما رحته ماعجبنيش خالص
و شوربه فواكه البحر كان طعمها زفر خالص
مقدرتش اكمل اكل هناك
انما عروس البحر تحسي بالتظافة في ريحة السمك و في الاطباق و الجارسونات و كل حاجة
انا رحت بورسعيد قبل كده
و اكلت في البرج
كان كويس برضه
مستواه حلو
في النظافة و في الجارسونات برضه
اللي في القاهرة هنا مش زيه طبعا بس اهه بيحاول يتماشي مع اللي هناك
اللي نفسي فيه اوي و مش قاددرة انساه
كنت اكلته في البرج هنا في القاهرة
سلطة كافيار
كانت تههههوس
كنت اول مرة ادوقها اساسا
و السلطات كده كده بتنزل مجانا
طلبناها اكتر من اربع مرات في قعدتنا
و معرفتش استخلص ازاي بتتعمل
لو تعرفي ياااريت تنجديني
و انا اشيلك الجميل ده طول عمري
هي كانت شبه سلطة الطحينة بس اغمق شوي
كانت بالضبط شبه سلطة الحمص
بس طعم غيييير
ممكن نروح قريبا ان شاء الله بورسعيد و نجرب الكاستن
ربنا يسهل الحال
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
ReplyDeleteوالله ياموني بالنسبه لسلطة الكافيار انا مادوقتهاش قبل كده هناك
بس الوصف اللي انت يبتقوليه ده ينطبق علي
ال
Taramosalata
ودي سلطة يوناني من انواع معينه من الكافيار الفاتح مش الاسود العادي و دي صورتها
http://4.bp.blogspot.com/_59tXa9YyvJs/RomSRECc4PI/AAAAAAAAAW8/nX8qSf_kIn0/s400/DSC03164.JPG
وطريقة تحضيرها هاتلاقيها هنا :
http://kopiaste.blogspot.com/2008/04/taramosalata.html
وخدي بالك من التكه اللي بيشرحها هنا :
http://greekgourmand.blogspot.com/2008/02/taramoslata-or-tarama-fish-roe-salad.html
بيقولك المفروض الزيت وعصير الليمون يتضافوا بالراحه وبالتبادل لحد ما يتنهوا من غير ما توقفي الفودبروسيسور
يعني زي المايونيز
جربيها بقي وقوليلي هي اللي تقصديها ولا لا
سلام
خمسة فضفضة
ReplyDeleteتسلملي ايدك و عينك يا قمر...انا آسفة كتيييير علي التأخير و الله
بس ضغط الشغل اليومين دول هيموتني
لما شفت التعليق بتاعك و انا بشتغل عملت
Publish
كده في الخباثة..اصل ممنوع الحاجات الشخصية في الشغل
و طبعا اتلهيت بعد كده و معرفتش ارد
بس هيي شكلها زي اللي اكلتها في البرج..بس مش عارفة اشتري منين الكافيار
في فالسوبر ماركت كافيار كريم كده في انبوب زي المعجون
ده سعره معقول
بس انا اعرف ان الكافيار الحقيقي غالي جدا
فمش عارف بأه اجيبه ازاي ده
بس هي شكلها فعلا زي اللي اكلتها
يا رب اعرف اشتري كافيار
علشان احاول اعمل السلطة ديه
بس ربنا يستر علي المرتب بأه اللي هيطير في مكون من مكونات السلطة:)
نورتيني يا جميل و ميرسي اوي علي تعبك معايا
اولا ما شاء الله المدونة راااااااااااائعة
ReplyDeleteوالوصفة جميلة جدا
انا بحب الطبيخ جدا جداااااااا وناوية ابدع الصيف دة انا هاخلص امتحانات وهتلاقينى بايتة عندك فة المدونة ان شاء الله :)
don don
ReplyDeleteربنا يكرمك يا ستي
ده من ذوقك بس
خلاص مستنين نسمع الروائع و نشم الروائح
:)
:)
موني يا حبيبتي انا عندي ليكي هدية بسيطة يا رب تعجبك خشي لمدونتي و انت تلاقيها
ReplyDeleteوحشاني يا عسل موت
أنت فينك من زمان مشفتكيش
يا رب تكوني بخير
تحفة قوي
ReplyDeleteانا كمان نفسي اتعرف عليكو انا جديدة في المدونات دي و لسة معرفش حد
ياريت نتعرف على بعض
انا فرحانة إنى إنضميت ليكم
ReplyDeleteو ياريت تقبلونى معاكم
نفسى أنضم لكم
ReplyDeleteنكهة مغربية
ReplyDeleteانا اسفة موووووووت يا جميل علي التأخير
بس انا كنت مريضة بس الفترة اللي فاتت ديه
ادعيلي ربنا يرفع عني
ربنا يكرمك يا قمر علي الهدية الغالية ديه
و اللي كتير علي خالص
جزاكم الله خيرا يا قمر
هنزل اعلان عنها قريبا في المدونة في بوست منفصل بأسمك يا قمرايا
و كمان مرة
سامحيني علي التأخير
Anonymous
ReplyDeleteاهلا بيكي في وسط اخواتك
و اي خدمة يا جميل انا تحت امرك
غادة الجنة
ReplyDeleteده احنا اللي نفرح بيكي يا جميل
نورتينا طبعا
الجنة
ReplyDeleteانت معانا يا جميل من غير طلب و لا استأذان
ده شرف لينا
اهلا بيكي مع اخواتك
و اي حاجة كلنا معاك يا قمر
ازيك يا مونى
ReplyDeleteالجندوفلى ده شكله حلو
بس بصراحه معرفش هو ايه
انا اخرى فى اكلات البحر السمك المقلى
بس انتى رحتى فين
يا ريت كده تنزلى اكلات للاطفال عشان تفتح نفسهم على الاكل عشان انا عندى عيال و لا بتوع المجاعات
ما بياكلوش خالص
تسلم الايادى على كل ما هنا بصراحه اكثر من رائع
ReplyDeleteبس انا ليا طلب لو سمحتى عايزه طريقه كفته السى فود بصراحه دوخت عليها ومش لقيها الطريقه
وجزاكى الله كل خير
لا أنصح بوضع ملح في خلطة الجندوفي لأنه أصلا مالح
ReplyDelete