Pages

Pages - Menu

Sunday, December 20, 2009

مندي الدجاج


السلام عليكم




اديني ماتأخرتش المرة ديه اهه الحمد لله

ربنا مايجيب تأخير تاني





انهردة ان شاء الله هنتكلم عن مندي الفراخ اللي في الفرن




عارفة ان في ناس كتير بتعرف تعمله بس في الفرن ديه اللي حلوة





انا عن نفسي بموووت في المندي

ياسلام لو مندي لحم

تبقي احلي حاجة





نبدأ بأه بسم الله



مندي الفراخ



تتبيلة الفراخ

فرخة لا تزيد عن 1 و نصف كيلو

بصلة وسط مبشورة

جزراية وسط مبشورة

فلفل رومي اخضر مبشور

ملح و فلفل

كمون
(حبة صغننين نصف ملعقة صغيرة مثلا)

نصف ملعقة قرفة
(يمكن الاستغناء عنها للي مش بيحبوا يتبلوا بيها)

عصير ليمونة

نصف ملعقة كاري

ملعقة كبيرة كسبرة ناشفة مطحونة ناعم

في الخلاط نضرب
(ورقتين لورى+2 حبهان+2 فص ثوم+نصف ليمونة ناشفة(لومي)





للأرز

2 كوب ارز بسمتي

نصف عود قرفة خشب

ليمونة ناشفة
(لومي)

ملعقة كركم او زعفران لو متاح

2 ورق لوري

2 حبهان

2 قرنقل
سمن او زيت ذرة

بصلة مبشورة متوسطة

مكعب مرقة دجاج
(يمكن الاستغناء عنه في حاله استخدام شربة)

لو استخدمنا شربة يبقي نحط 2 كوب



ندخل علي الطريقة بأه

نتبل الفراخ الاول

مش محتاجة وقت في التتبيل خالص

نغسل الفراخ الاول بالماء و الدقيق و الملح و عصير ليمونة

و بعدين ندعكها كويس بالملح و الفلفل في العظم

و نقطعها نصفين او اربع ارباع

و بعدين نشرطها بالسكين كده


و تتبيلها بالتتبيلة بتاعتها اللي قلنا عليها في الاول

في العظم و بين الجلد و اللحم و في الفتحات اللي شرطناها بالسكين

و نركن الفراخ علي جنب لحد ما نجهز الأرز





في الصينية اللي هتعملي فيها الارز او في حلة عادية

نحط شوية سمن او زيت علي حسب الرغبة


و نحط فيها البهارات بتاعتنا

القرفة الخشب و ورق اللورى و الحبهان و نقلب كويس لحد ما ريحتهم تتطلع
(الصورة ديه مش بتاعتي علي فكرة)


و بعدين نحط البصلة المبشورة و عليها ملح و فلفل خفيف و تقلبي لحد ما تبدأ تذبل

و بعدين تحطي عليها ملعقة الكركم
او ملعقة صغيرة زعفران مذوبين في قليل من الماء


و تقلبي كويس

و تحطي الارز و تقلبي لحد ما يبدأ الارز يتحمر

و بعدين تحطي 2 كوب شربة
او مكعب مرقة الدجاج+2 كوب ماء

(لكل كوب ارز كوب ماء او شربة)



نجهز بأه المندي علشان يدخل الفرن

و تحطي الارز في صينية عادية او صينية بايركس

و تغطي الصينية بالورق الفويل

و تخرمي الفويل بطرف سكين صغير بالشكل ده
علشان التتبيلة بتاعة الفراخ و هي بتستوي تنزل علي الرز و تديله النكهة

و ترصي الفراخ فوق الورق الفويل

و بعدين تغطي تاني الصينية و عليها الفراخ كلها مع بعض


كده


و سيبيها في فرن تكوني مسخناه من 10 دقائق علي درجة حرارة عالية (250) لمدة ساعة

ولا تقلقي الرز مش هيلزق ولا هينشف

هيعمل بس طبقة ملونة شوي في القعر بس مش هيتحرق ولا هيلزق



انا قلت درجة حرارة عالية علشان الرز ما يعجنش





و بعد ما الفراخ تستوي ننظفها من التتبيلة اللي عليها و نديها لون تحت الشواية

و ممكن تحطي بعد كده معاها فحماية مولعة علشان تاخد طعم الشواء



و بعد كده شيلي الفويل الي عليه الفراخ و اغرفي الارز في سرفيس و عليه الفراخ

ممكن تحطي علي الارز لوز محمر و زبيب

بيدي طعم حلو



اهم حاجة ماتملحوش الارز اوي علشان هينزل عليه تتبيلة الفراخ بالملح اللي فيها



بس كده خلاص بالهنا و الشفاء


و ده طبق ادو



Saturday, December 5, 2009

قرع عسلي بالبشاميل


السلام عليكم و رحمة الله و بركاته







كل سنة و انت طيبين و بخير دايماً يا رب






طبعا انا عارفة ان في ناس هتحدفني بالطوب علشان الغيبة الطويييييييلة ديه


بس الآنسة لينة مش مدياني أي فرصة اختلي بها بنفسي










و من منبري هذا اقول لكل واحدة هتتجنن علي الجواز اعقلي يا حبيبتي و استمتعي بدورك كإبنة


طلباتك مجابة و اللي نفسك فيه يجي لحد عنك بس انت تؤمري


تنامي وقت مانت عايزة و تقومي وقت ما تحبي


و أول ما تحسي بشوية تعب صغننين بابا و ماما مايجيلهمش نوم الا لما ترتاحي و ترجعي تبتسمي من تاني










علشان هيجيلك يوم اللأوبشنز ديه كلها هتختفي و تكون غير متاحة بتاتاً


و تبقي قايدة صوابعك العشرين شمع و برضه مش عاجب


و يقولك زوجك المصون


"عمرك ماهتوردي علي جنة"


(يعني عمرك ما هتعتبيها)
مهما عملتي


لا يتحسبلك تربية الولاد و لا المزاكرة و شد الشعر ولا السهر طول الليل مع الانسة خفاش اللي لسة مولودة


و طبعا من الفجر لازم تتنطري من السرير تعملي سندويتشات للأستاذ اللي بيروح المدرسة


و بعده بساعة تحضري حاجات الاستاذ الكبير برضه ..اشمعني يعني


(دانت الاول يا حبوبي طبعاً)


و ساعة كمان تصحالي القردة اللي اسمها روداينا و علي حظي العسر جت الفلونزا الخنازير مش عارفة اطرقها لأي حضانة


باباها خايف عليها


عايزة تاكل و تتشطف و تلاقي حد تكلمه و تلعب معاه






و لسة الشغل و مواله














انا فين بأه






تهت و الحمد لله










يا ريت اللي يلاقيني يبقي يبلغني ضروري


علشان انا وحشتني اوييي














معلش بأه المقدمة الطويلة ديه


جات فيكم بأه










ايه رأيكم انهردة نعمل القرع العسلي






انا كنت قلت عليه من كام شهر كدة


فاكرين


؟؟






نبدأ بأه علشان رغينا كتير






الأول أحب أقولكم إن القرع العسلي الناس اللي شفتهم ما اتفقوش علي حبهم ليه


يإما بيحبوه جداااا أو بيكرهوه موووووت






مش عارفة ليه






بس أهه اللي حصل






بس انا عن نفسي


بمووووووووت فيه










المقادير


1 كيلو قرع عسلي


نصف كيلو سكر


فانيليا


لبن


3 ملاعق كبيرة سمن


(يكون بلدي طبعاً)


3 ملاعق كبيرة دقيق


كوب لبن


مكسرات محمصة


جوز هند مبشور


قرفة مطحونة







الطريقة






الأول بنقطع القرع العسلي شرائح كده










و بعدين نقطعه مكعبات كده







و نحطه في حلة على النار و عليه السكر


و نهدي النار عليهم خااالص بدون أي اضافات


و نغطي الحلة كويس







هنلاقي بعد كده القرع نزل ماية و السكر ذاب فيه


و كمان القرع هيكون استوي


بس مانسيبهوش لحد ما يتهري اوي


نحاول نحافظ عليه مكعبات علي اد ما نقدر






و نحطه في مصفي علشان نفصل العصير اللي نزل عن القرع







و بعدين نعمل الباشاميل






نحط السمن علي النار و لما يسخن نحط الدقيق و نقلب لحد ما يبدأ ياخد لون ذهبي فاااتح و بعدين نحط 2 كوب من العصير اللي نزل من القرع و نقلب بسرعة كويس علشان ما يكلكعش و بعدين نحط كوب اللبن و عليه الفانيليا و نفضل نقلب لحد ما يغلظ قوامه و يكون زي قوام الباشاميل






و كده الباشاميل خلص








طيب اللي عاملة رجيم و مش عايزة سمن و دقيق محمر و الحاجات ديه تعمل ايه


؟؟






مافيش مشكلة


حطي كوبايتين العصير علي كوب اللبن بالفانيليا علي الدقيق في الخلاط


و اضرب يا معلم لحد التجانس التام






و بعدين حطيهم علي النار لحد ما يغلظ القوام و كده نكون برضه عملنا بشاميل






و مافيش حد احسن من حد










ندخل بأه علي صينية القرع شخصياً






نجيب الصينية


(تكون صينية وسط)






و ندهنها سمن او زيت زي ما تحبو


بس انا بعمل كل حاجة بالسمن البلدي






و بعدين نجيب البقسماط اللي بنعمل بيه البفتيك و نبطن بيه الصينية


(يعني نرش رشة في الصينية علي السمن او الزيت لحد ما يغطي كل اطراف الصينية و قعرها كمان)






و نحط نصف القرع العسلي اللي عملناه من غير ما نهرس بأه و لا حاجة


(في ناس بتحب القرع يكون مهروس او مضروب )






و نحط الكسرات المحمصة و جوز الهند المبشور
(اللي بيعملوا رجيم بأه المكسرات مافيش بتاتاً)

و نحط الطبقة التانية باقي القرع العسلي كله


و نحط علي الوش الباشاميل اللي عملناه
و في الاخر بأه علي الوش نرش رشة قرفة تدي لون و ريحة جنااان





علي فكرة في ناس بتحط نصف كمية الباشاميل تحت خالص قبل القرع في الصينية و النصف الباقي علي الوش


(ممكن تعملي كده عادي)






بس اللي بقوله ده هو اللي انا بعمله بالضبط و انتم ليكو حرية الاختيار مين فوق و مين تحت











بس كده خلاص خلصنا






نحط الصينية في الفرن بأه لحد ما جنابها و وشها يحمر


علي درجة حرارة متوسطة







و تطلع بأه و بالهنا و الشفا